Нова економіка в сфері пластику

13 грудня 2017 року, за ініціативою міністра економіки та фінансів Франції пана Бруно Ле Мера, у Парижі зібралися учасники заходу "За нову економіку в сфері пластику". Пан Антуан Фреро, президент компанії Веолія, презентував стратегію групи та рекомендації щодо переробки пластику.


Економічні та екологічні проблеми переробки пластику
За оцінками провідних спеціалістів  половина  з 8,3 млрд. тонн пластику, виробленого в світі в період з 1950 по 2015 роки, наразі заходиться на полігонах або в навколишньому середовищі. Біля 150 мільйонів тонн пластику утворюють так званий "7-й континент", що загрожує морській екосистемі. З огляду на те, що до 2050 року світовий річний обсяг виробництва пластику (330 тонн) збільшиться в чотири рази, вторинна переробка пластику вважається однією з головних проблем сьогодення.

Наразі рівень переробки пластику у світі складає лише 9% (для порівняння: 80% - чорні метали, 60% - папір, 50%  - скло). Зі змінами законодавства, що поступово рухається у бік переробки пластикових відходів та заборони їх захоронення на полігонах, зокрема в Європі та Азії, очікується, що до 2025 року ринок переробки пластику зростатиме на 7% щороку.

За даними компанії "Делойт" рівень переробки пластику в Європі до 2025 року може досягнути 60% (у порівнянні з 15% на сьогодні), що  сприятиме створенню 80 000 прямих та 120 000 непрямих робочих місць.

Веолія зміцнює циркулярну економіку в сфері переробки пластику

"На  сьогодні обіг компанії Веолія в області переробки пластику  становить лише 200 мільйонів євро. Наша мета - збільшити цю цифру у п'ять разів до 2025 року. Група Веолія прагне структурувати галузь промислової переробки пластику та запропонувати таким чином альтернативу матеріалам первинного виготовлення," пояснює пан Антуан Фреро.

До 2025 року компанія Веолія планує переробляти вдвічі більше пластику ніж зараз (500 000 тонн проти 250 000 тонн). У Франції компанія Веолія вже експлуатує  4 центри з переробки пластику та 89 сортувальних ліній.
 
Веолія рекомендує переробку пластику для стимулювання циркулярної економіки
Для стимулювання попиту на вторинну сировину, отриману завдяки переробці пластику, Веолія рекомендує запровадити, переважно на європейському рівні наступні фінансові заходи : стягнення податку на викиди вуглецю, зниження податку на додану вартість (ПДВ), податковий кредит на вторинну сировину, звільнення від податків на енергоносії тощо.