Екологічна проблема XXI століття - викиди CO2

Ми живемо на самому дні блакитного повітряного океану Землі - її атмосферного шару. Земля - це наш дім. А який він? Французький географ Елізе Реклю дуже влучно сказав: "Людина створює навколишнє середовище по своєму образу і подобі"


Одним з основних забруднювачів атмосфери за масою є вуглекислий газ CO2. Теплові електростанції значно впливають на глобальне потепління та оскільки вони виробляють електроенергію з органічного палива (газу, вугілля, нафти тощо), то відповідно виділяють значну кількість CO2 в атмосферу.

 Економічне та інноваційне вирішення проблеми

На сьогодні існуючі технології, які поглинають викиди вуглекислого газу відносно дорогі, але в 2009 році двома індійськими студентами було знайдено вирішення цієї проблеми більш економічним способом. Їх ідея полягала у значному зниженні витрат на вилучення CO2.
Вилучення CO2 з атмосфери - складний процес, в якому хімікати використовуються для створення реакції, яка ініціює абсорбцію. Зазвичай використовують розчини і аміни, які особливо дорогі. Інноваційний розчинник, так само ефективний у поглинанні CO2, але значно дешевший. Використовуючи це рішення, поглинання метричної тонни СО2 коштує 30 доларів США, порівняно з 100 доларами за допомогою звичайних методів.

У березні 2017 р. Carbon Clean Solutions Limited (CCSL) підписали партнерство з компанією Веолія.

Індійські студенти швидко почали свій бізнес у Лондоні під назвою Carbon Clean Solutions Limited (CCSL). Протягом останніх декількох років їх технологія була протестована та затверджена на багатьох підприємствах у Сполученому Королівстві Великої Британії, Сполучених Штатах Америки, Німеччині, Норвегії та Нідерландах.

Компанія Веолія розробляє та впроваджує  суттєві проекти для значного зменшення викидів вуглецю у навколишнє середовище, а також піклується про відновлення природного балансу.

За обсягами викидів вуглецю перше місце посідають США, за ними слідують країни Європейського Економічного Співтовариства, а потім - країни  СНД, на які припадає більше половини викидів. На частку США припадає дещо менше 30% загальної маси вуглецю, що викидається в атмосферу, на частку країн ЄЕС - приблизно 20%, на частку Китаю - більше 7%.
 
Боротьба з виробництвом викидів CO2 стає більш організованою та масштабною.

Глобальна проблема екологічного забруднення все таки  буде існувати до тих пір, поки все людство не об`єднається для її вирішення, тому що від цього залежить майбутнє наступних поколінь.
Як говорить древня індійська сентенція: " Природа - це не те, що ми отримали у спадщину від пращурів, а те що ми взяли у позику від нащадків ".